Världens minsta dator

Innovation

Bild på IBMs vinnare från i våras. Bild: IBM via Flickr

Det går ibland otroligt fort i utvecklingen av datateknik. Några av oss minns kanske Bill Gates kommentar från tidigt 80-tal om att 640k minne skulle vara mer minne än en person någonsin kommer behöva. Om uttrycket är sant eller inte kan man tvista om, men det är ändå intressant att inse hur snabbt det gått sedan dess. Nu pågår en kapplöpning om att skapa den minsta datorn någonsin. En liten dator kan vara mycket användbar inom exempelvis medicintekniska områden där man skulle kunna skicka in en dator i kroppen för analyser.

Under våren 2018 gick IBM ut med nyheten att de skapat världens minsta dator – datorn är liten som ett saltkorn eller 1 kvadratmillimeter liten. I detta lilla chip finns hundratusentals transistorer, en liten minneskrets för arbetsminnet, en liten krets som sköter dataöverföring och bildigenkänning och så en pytteliten solcell som driver datorn.

Beskedet om det nya världsrekordet retade upp de tidigare världsrekordhållarna från universitetet i Michigan och bara några månader senare har de producerat en ännu mindre dator som mäter 0,3 * 0,3 millimeter i storlek. Imponerande!! Denna dator saknas dock helt minne och raderas således så fort den slås av. Forskarna är inte själva säkra på om man faktiskt ska kalla detta en dator då den saknar lite funktionalitet, men den har många av de grundfunktioner som krävs av en dator. Ett första område för tillämpning av denna lilla microdator kan bli ett forskningsprojekt inom cancerforskning. Med denna lilla dator kommer man kunna mäta temperaturen på en cancertumör och man tror att man med denna teknik kan bekräfta en teori om att cancerceller är något varmare än vanliga celler.

Läs mer

  • Om diskussion om Bill Gates uttalande är sant eller inte här
  • Om forskarnas arbete i Michigan här
  • En film om världens minsta dator här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.