Världens minsta dator

Bild på IBMs vinnare från i våras. Bild: IBM via Flickr

Det går ibland otroligt fort i utvecklingen av datateknik. Några av oss minns kanske Bill Gates kommentar från tidigt 80-tal om att 640k minne skulle vara mer minne än en person någonsin kommer behöva. Om uttrycket är sant eller inte kan man tvista om, men det är ändå intressant att inse hur snabbt det gått sedan dess. Nu pågår en kapplöpning om att skapa den minsta datorn någonsin. En liten dator kan vara mycket användbar inom exempelvis medicintekniska områden där man skulle kunna skicka in en dator i kroppen för analyser.

Under våren 2018 gick IBM ut med nyheten att de skapat världens minsta dator – datorn är liten som ett saltkorn eller 1 kvadratmillimeter liten. I detta lilla chip finns hundratusentals transistorer, en liten minneskrets för arbetsminnet, en liten krets som sköter dataöverföring och bildigenkänning och så en pytteliten solcell som driver datorn.

Beskedet om det nya världsrekordet retade upp de tidigare världsrekordhållarna från universitetet i Michigan och bara några månader senare har de producerat en ännu mindre dator som mäter 0,3 * 0,3 millimeter i storlek. Imponerande!! Denna dator saknas dock helt minne och raderas således så fort den slås av. Forskarna är inte själva säkra på om man faktiskt ska kalla detta en dator då den saknar lite funktionalitet, men den har många av de grundfunktioner som krävs av en dator. Ett första område för tillämpning av denna lilla microdator kan bli ett forskningsprojekt inom cancerforskning. Med denna lilla dator kommer man kunna mäta temperaturen på en cancertumör och man tror att man med denna teknik kan bekräfta en teori om att cancerceller är något varmare än vanliga celler.

Läs mer

  • Om diskussion om Bill Gates uttalande är sant eller inte här
  • Om forskarnas arbete i Michigan här
  • En film om världens minsta dator här