Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Tänkvärt, Teknikspan

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och ett antal stora leverantörer av komponenter gick också ut med varningar. I samma veva kunde man på Blocket se hur det började strömma ut annonser om Huawei-telefoner. Är detta slutet för bolaget?

Huawei är dock inte framgångsrika utan anledning utan även de har strategier som de utvecklat, inkl. en plan B ifall exempelvis Windows eller Android skulle strypa möjligheten för Huawei. De har nämligen redan utvecklat ett eget operativsystem för smartphones och datorer. Huaweis VD Richard Yu berättar att arbetet med operativsystemet inte precis startade igår, utan utvecklingen av detta har pågått sedan 2012.

Andra stora bolag som kommer sluta leverera till Huawei är Intel, Qualcomm och Broadcom. Frågan är nu vad Kina och Huawei kommer att svara med, och hur denna strid kommer att slå mot Huawei långsiktigt? Ska du behålla din Huawei eller bör du sälja den på Blocket fort som ögat? eller är det ett tillfälle att köpa en fin telefon till ett vrakpris?

 

Läs mer

  • Om planerna för operativsystemet här
  • Reuters rapport om Googles planer här
  • Bloomberg om andra bolags agerande här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.

Världens första vikbara dator

Världens första vikbara dator

Om man tycker att vikbara telefoner är coolt så är det bara förnamnet för hur coolt detta är. Lenovo visar nu upp världens första vikbara PC.. En must-have för alla teknikfreaks. Kika på videon från hur datorn kommer se ut, det är en riktigt imponerande skärm. Tyvärr lär det dröja till 2020 innan du kan ha den i din hand.