Vid det här laget har de allra flesta av oss förstått idén med Cloud Computing. Nuförtiden pratar man inte längre om vad det egentligen är, utan man pratar helt sonika om Cloud Computing. På något vis har uttrycket nått en kritisk massa av förståelse så att förklaringen är onödig. Det är ungefär som alla schampo- och hudbehandlingar som finns därute. De skapar ett varumärke, sätter TM-stämpeln på det och sen är det något fantastiskt som bara händer i bakgrunden när man använder det.
Men är alla dessa schampo och hudbehandlingar verkligen så fantastiska, och vad är det egentligen som ligger bakom alla dessa fantastiska “revolutionerande” preparat..? Och hur skiljer vi alla dessa ifrån varandra?
Cloud har blivit brett accepterat och gemene man har slutat ifrågasätta vad det egentligen är. Tanken är att “någon annan” bara ska lösa så att all teknik i bakgrunden bara fungerar, felfritt 24 timmar om dygnet, och att det är bergsäkert. Du behöver inte installera uppdateringar och gå igenom säkerheten, och du behöver inte heller fundera på vilken kapacitet du ska ha på din applikation. Det är bara att lasta upp den i molnet så fungerar den. Felfritt och säkert, oavsett vilken leverantör som levererar lösningen till dig.
Tänk efter före
Är det verkligen såhär det fungerar i verkligheten, eller har vi bara satt TM-märket bakom allt inom Cloud och svalt det med hull och hår?
Visst skapar Cloud massor med förenklingar och fördelar, men det kan också finnas stora risker och frågor som man måste ta ställning till. Adrian Bridgwater konstaterar i sin artikel att vi till och med börjat blanda ihop begreppen inom Cloud och jämställer olika testmetodiker med varandra. Han menar att Cloud alltid är virtuellt men att det fortfarande är stor skillnad på att testa i molnet, test av molnet och att testa för molnet.
På samma sätt kan man ha en viss försiktighet kring hur man väljer molnlösning, varför man väljer den och hur man gör sitt val.