Plasthyllor i butiker ersätts med socker och majs

Tekniksverige

Du ser de nästan varje dag, de finns runt omkring oss i varje butik inom hela detaljhandeln – hyllkantlister i plast. Nu har forskare från KTH tagit fram ett miljövänligt alternativ till hyllorna – nämligen ett material som är baserat på socker och majs.

Att hitta lämpliga biobaserade material har varit den stora utmaningen i projektet. Materialet måste vara slitstarkt och hållbart över tid, samtidigt som det ska kunna användas i storskalig produktion. Flera olika material analyserades och testades i ett labb innan man äntligen hittade rätt. Via materialtester och livscykelanalyser har man valt ut den biobaserade plasten. Projektet bidrar till att utveckla produkter som finns i dagligvaruhandeln som utgör ett alternativ till fossilbaserade plaster. Samt att det minskar fossilt avfall och växthusgasutsläpp.  Men biobaserade material behöver ytterligare utveckling för att kunna bli en både prestandemässigt och ekonomisk konkurrent till de fossilbaserade plasterna.

Kunskapen i akademin, industrins behov och bioplastsektorns kommersiella utveckling utgör tre grundläggande pelare. Detta för att främja expansion av biobaserade material på marknaden. För att åstadkomma verkliga förändringar mot ett hållbart samhäller behöver forskare samarbeta med näringslivet. Gemensamt måste de hitta produkter som investerare vill satsa på för att minska klimatpåverkan.

Forskarna hoppas att de biobaserade hyllkantlistorna kan få ett stort genomslag. Tillverkningen av de nya hyllkantlistorna är i full gång, och flera dagligvaruhandlare världen över har redan visat ett intresse. Det finns en stor efterfrågan, både bland kunder, företag och från politiskt håll efter nya material som kan bidra till en miljlövänlig utveckling.

Läs mer

  • Originalartikeln från KTH här
  • Fler artiklar med Teknikfokus här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.