Energiproduktion med mänskliga hjärtat

Tekniksverige

Här är ett lysande exempel på när svensk innovation kommer till sin rätt. Hjärtspecialisten Stig Lundbäck har tillsammans med ett team ingenjörer från bl.a. mekanik på KTH lyckas kombinera sin kunskap kring hur mekaniken i människans hjärta fungerar med en idé om miljövänlig energiproduktion ute i havet.

Idag finns det andra system för energiproduktion från vågor, men detta system producerar 5 gånger så mycket energi per ton jämfört med andra kända system. Företaget bakom denna makalösa lösning är Corpower Ocean med grundaren Stig Lundbäck. Det baserar sig på svenska patent med inspiration från Stig Lundbäcks forskning inom hur mekaniken i det mänskliga hjärtat fungerar.

Gigantisk boj med hög effekt

Detta system är minst sagt imponerande. Det består av en boj på 8m i diameter och otroliga 70 ton som fästs i havets botten. Havets rörelser fångas med hjälp av ett snillrikt mekaniskt system upp i bojen och skapar elektrisk energi med hjälp av en dubbel uppsättning generatorer. Med den innovativa lösningen klarar denna boj av att producera högvärdig energi från alla havets rörelser. För att ytterligare förstärka effektiviteten i systemet har man kompletterat systemet med svänghjul som lagrar vågenergin.

Vid framtagande av detta system har man tänka på alla aspekter av lyckad innovation. Man har lyckats skapa ett system som klarar av att använda standardkomponenter inom generatorer och kraftelektronik. Detta möjliggör att systemet klarar av att ansluta till alla typer av elnät. Systemet har även utgått från att effektivisera underhållet och baserar sig på utbyte av en hel enhet hellre än att genomföra service i en hård miljö till havs.

I ett typiskt Atlantklimat klarar en enda boj av att producera 250kW. För att lösa problematiken med effektförlust i långa avstånd mellan produktionen och elkonsumenterna är systemet tänkt att installeras i större parker med 40-1000 enheter vilket ger en produktion på 10-250MW. På detta sätt kan systemet med en gemensam landanslutning producera enorma mängder energi.

Det svenska startupföretaget Corpower Ocean AB är sedan länge kunder till Snille och vi känner förstås lite extra stolthet över att de nu har sjösatt sitt system för produktion av vågenergi utanför Orkney, Skottland.

Läs mer

  • Läs mer om tekniken här

 

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.