Teknik möjliggör miljövänliga fyrverkerier

Teknikspan

På första maj arrangerades ett enormt “fyrverkeri” i den kinesiska provinsen Shaanxi. Fyrverkeriet bestod inte i traditionella fyrverkeripjäser med krut i utan använde sig istället av över 1300 drönare som simultant rörde sig och skapade denna sagolika ljusshow.

Världsrekord

Denna typ av ljusshower har under det senaste året blivit allt vanligare, men denna show stod ut i att det aldrig arrangerats en med så många drönare samtidigt. I och med detta sattes ett nytt världsrekord sattes när det kinesiska företaget Ehang Egrets 1 374 drönare i 13 minuter genomförde sin ljusshow. Amerikanska Intel hade det tidigare rekordet med 1 218 drönare i luften i en formation under vinter-OS i Sydkorea i februari i år.

Under ljusshower ska man enligt Ehang ha bildat minst 16 olika formationer under ljusshowen, bland annat en kamel, en buddha och ett snabbgående tåg. Drönarna bildade också ett politiskt slagord och hyllade president Xi Jinpings viktiga utrikespolitiska projekt, infrastruktursatsningen den nya Sidenvägen.

Teknik skapar miljövänliga lösningar

Teknikutvecklingen och användningen av drönare är ett lysande exempel på hur ny teknik kan skapa innovation som är såväl miljövänlig som användbar. Vi har bara sett starten på användandet av drönartekniken och nu går utvecklingen fort på området. Vad kommer bli nästa steg i utvecklingen av teknisk utrustning som arbetar tillsammans simultant? Kommer våra barn att lära sig köra bilar, flygplan och andra fordon eller kommer allt att ske med hjälp av tekniska komponenter som samarbetar med mikroprecision?

Läs mer

  • Se en film om världsrekordet här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.