Mozilla tar krafttag mot spårning

Teknikspan

The Mozilla Foundation [CC BY 3.0 or MPL 2], via Wikimedia Commons

Mozilla som ligger bakom webbläsaren Firefox uppger nu på sin blogg att man kommer ta krafttag mot spårningsprogram för att komma tillrätta med prestandaförluster och integritetsproblematiken som dessa för med sig. Mozilla skriver: ”I den fysiska världen skulle inte användarna förvänta sig att hundratals leverantörer följer dem från butik till butik, spionerar på vilka produkter de tittar på eller köper. Användarna har samma förväntningar om integritet på webben, men i verkligheten spåras de överallt där de går”.

Under de kommande månaderna kommer satsningen att innefatta en rad uppdateringar. Spårningsprogram kommer enligt Mozilla at vara inaktiverade i standardläget i framtiden, och det kommer finnas ett antal kontroller som användaren ställer in för att välja vilken information de vill dela med sig av till olika webbsajter.

I Mozillas blogg kan man även läsa: ”Vem som helst som inte är expert på internet får det svårt att förklara hur spårning på internet faktiskt fungerar. Några av de negativa effekterna är lätta att se, som kusligt preciserad och riktad annonsering och prestandaförlust på webben. Samtidigt är många av skadorna av okontrollerad datainsamling är helt osynliga för användare och experter, och avslöjas bara av stora dataläckor”.

 

Läs mer

  • Om Mozillas egen nyhet på ämnet här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.