Mozilla tar krafttag mot spårning

The Mozilla Foundation [CC BY 3.0 or MPL 2], via Wikimedia Commons

Mozilla som ligger bakom webbläsaren Firefox uppger nu på sin blogg att man kommer ta krafttag mot spårningsprogram för att komma tillrätta med prestandaförluster och integritetsproblematiken som dessa för med sig. Mozilla skriver: ”I den fysiska världen skulle inte användarna förvänta sig att hundratals leverantörer följer dem från butik till butik, spionerar på vilka produkter de tittar på eller köper. Användarna har samma förväntningar om integritet på webben, men i verkligheten spåras de överallt där de går”.

Under de kommande månaderna kommer satsningen att innefatta en rad uppdateringar. Spårningsprogram kommer enligt Mozilla at vara inaktiverade i standardläget i framtiden, och det kommer finnas ett antal kontroller som användaren ställer in för att välja vilken information de vill dela med sig av till olika webbsajter.

I Mozillas blogg kan man även läsa: ”Vem som helst som inte är expert på internet får det svårt att förklara hur spårning på internet faktiskt fungerar. Några av de negativa effekterna är lätta att se, som kusligt preciserad och riktad annonsering och prestandaförlust på webben. Samtidigt är många av skadorna av okontrollerad datainsamling är helt osynliga för användare och experter, och avslöjas bara av stora dataläckor”.

 

Läs mer

  • Om Mozillas egen nyhet på ämnet här