Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och ett antal stora leverantörer av komponenter gick också ut med varningar. I samma veva kunde man på Blocket se hur det började strömma ut annonser om Huawei-telefoner. Är detta slutet för bolaget?

Huawei är dock inte framgångsrika utan anledning utan även de har strategier som de utvecklat, inkl. en plan B ifall exempelvis Windows eller Android skulle strypa möjligheten för Huawei. De har nämligen redan utvecklat ett eget operativsystem för smartphones och datorer. Huaweis VD Richard Yu berättar att arbetet med operativsystemet inte precis startade igår, utan utvecklingen av detta har pågått sedan 2012.

Andra stora bolag som kommer sluta leverera till Huawei är Intel, Qualcomm och Broadcom. Frågan är nu vad Kina och Huawei kommer att svara med, och hur denna strid kommer att slå mot Huawei långsiktigt? Ska du behålla din Huawei eller bör du sälja den på Blocket fort som ögat? eller är det ett tillfälle att köpa en fin telefon till ett vrakpris?

 

Läs mer

  • Om planerna för operativsystemet här
  • Reuters rapport om Googles planer här
  • Bloomberg om andra bolags agerande här