Copyrightlag förändrar Facebook

Säkerhet, Tänkvärt

EU röstade i mitten av september igenom nya copyrightlagar trots massiv kritik. EU-parlamentet röstade igenom artikel 11 samt 13 under jubel. Inom EU-parlamentet finns bland annat en vrede mot internetjättarnas snillrika skatteplanering och dessa nya lagförslag är ett svar på detta. EU-parlamentarikern Fredrick Federley säger att lagarna kommer förstöra internet så som vi ser det i dag.

Artikel 11 (även kallad länkskatt) innebär att internetföretag som Google och Facebook måste betala för att de publicerar länkar till copyrightskyddat material. Detta kan vara länkar till allt ifrån nyhetsartiklar till bilder med copyrightskydd. I praktiken innebär detta att Facebook skulle behöva ha licens till samtliga nyhetssidor i världen för att kunna ha kvar förhandsvisningsfunktion för länkar på sin plattform.

Artikel 13 handlar om att internetföretagen kommer att bli juridiskt ansvariga för upphovsrättsintrång som begås av användare av plattformen. Detta betyder i praktiken att internetföretagen nu måste ha uppladdningsfilter som förhindrar att användarna sprider upphovsrättat material. Ett sådant filter kräver stora resurser vilket kan bli ett problem för dom mindre aktörerna på marknaden.

Nu höjs kritiska röster ifrån många olika håll och förslaget kritiseras även enhälligt ifrån forskarvälrden. 169 forskare inom immaterialrätt och journalistik skriver att ett sådant förslag kommer att skada journalistiken och i förlängningen leda till en minskad mediemångfald.

Frågan är vilka för- respektive nackdelar kommer detta att innebära för svenska företag och privatpersoner, och vilken påverkan har beslutet på hur du använder internet idag?

 

Läs mer

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.