AI skapar bilder på människor som inte finns

Tänkvärt

AI är redan läskigt träffsäkert. Det finns redan enklare projekt där man kan visa hur “enkelt” man kan skapa såväl bilder som texter automatiskt med AI som motor. Det är lite som att skapa seriefigurer – fast med riktiga människor som står i rampljuset.

Bilderna och texten genereras med en teknik som kallas GAN (generative adversarial network). Detta är ett nytt koncept inom AI / Machine Learning som introducerades för första gången 2014. Tekniken använder sig av ett stort antal bilder på kändisar som den använder för att generera nya bilder. En svårighet med tekniken var att generera bilder med olika vinklar, ansiktsformer och hårtyper. Därför introducerade Nvidia en lösning som kallas StyleGAN vilket är det som används i nedan länkar. Tekniken genererar bilden med låg upplösning från början och bygger den sedan pixel för pixel till en hög upplösning. Varje pixeländring kan då ta hänsyn till omgivande pixlar och därmed kan en otroligt verklighetstrogen bild skapas.

Är det verkligen människor som kommer att skapa morgondagens bilar, byggnader och seriefigurer eller kommer allt skapas av datorer? När datorer och maskiner kan göra så verklighetstrogna bilder och texter med relativt “enkel” teknik, hur kommer då morgondagen att se ut?

Läs mer

  • Se en 6 minuters film om tekniken här
  • Se bilder AI skapar här
  • Se skådespel AI skapar här
  • Om hur det fungerar här
  • Läs fler arttiklar med teknikfokus här

 

 

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.