AI skapar bilder på människor som inte finns

AI är redan läskigt träffsäkert. Det finns redan enklare projekt där man kan visa hur “enkelt” man kan skapa såväl bilder som texter automatiskt med AI som motor. Det är lite som att skapa seriefigurer – fast med riktiga människor som står i rampljuset.

Bilderna och texten genereras med en teknik som kallas GAN (generative adversarial network). Detta är ett nytt koncept inom AI / Machine Learning som introducerades för första gången 2014. Tekniken använder sig av ett stort antal bilder på kändisar som den använder för att generera nya bilder. En svårighet med tekniken var att generera bilder med olika vinklar, ansiktsformer och hårtyper. Därför introducerade Nvidia en lösning som kallas StyleGAN vilket är det som används i nedan länkar. Tekniken genererar bilden med låg upplösning från början och bygger den sedan pixel för pixel till en hög upplösning. Varje pixeländring kan då ta hänsyn till omgivande pixlar och därmed kan en otroligt verklighetstrogen bild skapas.

Är det verkligen människor som kommer att skapa morgondagens bilar, byggnader och seriefigurer eller kommer allt skapas av datorer? När datorer och maskiner kan göra så verklighetstrogna bilder och texter med relativt “enkel” teknik, hur kommer då morgondagen att se ut?

Läs mer

  • Se en 6 minuters film om tekniken här
  • Se bilder AI skapar här
  • Se skådespel AI skapar här
  • Om hur det fungerar här
  • Läs fler arttiklar med teknikfokus här