Smartwatch för barn stoppas i EU

EU är på krigsstigen och har stor fokus på medborgarnas integritet. För första gången någonsin stoppar EU en konsumentelektronikprodukt att tillåtas att lanseras på den europeiska marknaden. Detta beror på att produkten har allvarliga säkerhetsbrister.

Produkten kommer från den tyska tillverkaren Enox och heter Safe-KID-One. Idén med produkten är klockren för den som vill ha koll på sitt barn. Produkten ser ut som en snygg barnklocka och erbjuder dessutom möjligheten att prata med familjemedlemmar, att skicka SOS-signal samt att du kan ställa in inom vilket område ditt barn får röra sig.

Trots att tanken med produkten är att den ska vara säker, är den just allt annat än säker. Det är också därför EU gått ut till tillverkare och uppmanat dem att dra in produkten. EU-kommissionen slår bland annat ned på att klockans tillhörande mobilapp  använder okrypterad kommunikation med en server som medger tillgång till data utan krav på authentiering. Detta gör att vem som helst relativt enkelt kan spåra upp barn som använder klockan och kommunicera med dem.

Vi får hoppas Enox utvecklare snabbt rättar till detta allvarliga problem och får ut en säker och bra produkt på marknaden.

Läs mer