Känn dig säker i sommar

Årets sommarledigheter kryper oss närmre och närmre, vi lägger arbetet lite i bakhuvudet och slappnar av, men vad finns det för risker med sommaren som är värda att tänka på inför ledigheter?

Smarttelefonen har blivit en viktig del av vardagen, både i privatlivet och jobbet, så vad utgör den för risker? Ofta så sparar man friskt med viktiga kontakter till både kunder och leverantörer i kontaktboken. Vi använder appar som gör det enklare att nå företagsinformation, så som CRM eller appar för tidrappotering eller kvittohantering. Har man inte låst sin telefon med ett bra lösenord/PIN eller fingeravtryck så är det enkelt för vem som helst att komma åt företagsinformation om telefonen kommer på villovägar.

Arbetsdatorn utgör även en risk när man tar med sig på semester, här gäller samma typ av säkerhetstänk som för en smarttelefon. Vad sparar jag för uppgifter på datorn? Vad skulle en utomstående nå om dom kommer över datorn och lyckas logga in för att jag har ett enkelt lösenord?

Vad gör man om olyckan ändå är framme? I många fall när man blir av med utrustning så kan åtkomst till enheter låsas ned eller till och med rensas fjärrstyrt, det är viktigt att notifiera IT om man blir av med utrustning så att man kan säkra upp. Vid många tillfällen så kan man stänga ned åtkomst till alla företagets tjänster ifrån en specifik enhet för att förhindra att någon utomstående kan ansluta sig till företagstjänster och nå all samlad företagsdata ifall dom lyckas ta sig förbi inloggningsrutan.

Inför semestern tänk till på var din data ligger sparad, de där viktiga Word-dokumenten som man kanske har sparade på skrivbordet bör ligga på en server eller i en molntjänst med automatisk backup. Här kommer 5 enkla tips att följa:

  • Använd inte publika WiFi-nätverk
  • Lösenordsskydda din telefon
  • Ta backup på alla enheter i förväg
  • Ladda ej telefon i okända USB-uttag, endast egen laddare
  • Lås in enheter när dom ej används och håll alltid under uppsikt övrig tid

Läs mer

  • Om allmän säkerhet kring det mobila kontoret här