Känn dig säker i sommar

Säkerhet

Årets sommarledigheter kryper oss närmre och närmre, vi lägger arbetet lite i bakhuvudet och slappnar av, men vad finns det för risker med sommaren som är värda att tänka på inför ledigheter?

Smarttelefonen har blivit en viktig del av vardagen, både i privatlivet och jobbet, så vad utgör den för risker? Ofta så sparar man friskt med viktiga kontakter till både kunder och leverantörer i kontaktboken. Vi använder appar som gör det enklare att nå företagsinformation, så som CRM eller appar för tidrappotering eller kvittohantering. Har man inte låst sin telefon med ett bra lösenord/PIN eller fingeravtryck så är det enkelt för vem som helst att komma åt företagsinformation om telefonen kommer på villovägar.

Arbetsdatorn utgör även en risk när man tar med sig på semester, här gäller samma typ av säkerhetstänk som för en smarttelefon. Vad sparar jag för uppgifter på datorn? Vad skulle en utomstående nå om dom kommer över datorn och lyckas logga in för att jag har ett enkelt lösenord?

Vad gör man om olyckan ändå är framme? I många fall när man blir av med utrustning så kan åtkomst till enheter låsas ned eller till och med rensas fjärrstyrt, det är viktigt att notifiera IT om man blir av med utrustning så att man kan säkra upp. Vid många tillfällen så kan man stänga ned åtkomst till alla företagets tjänster ifrån en specifik enhet för att förhindra att någon utomstående kan ansluta sig till företagstjänster och nå all samlad företagsdata ifall dom lyckas ta sig förbi inloggningsrutan.

Inför semestern tänk till på var din data ligger sparad, de där viktiga Word-dokumenten som man kanske har sparade på skrivbordet bör ligga på en server eller i en molntjänst med automatisk backup. Här kommer 5 enkla tips att följa:

  • Använd inte publika WiFi-nätverk
  • Lösenordsskydda din telefon
  • Ta backup på alla enheter i förväg
  • Ladda ej telefon i okända USB-uttag, endast egen laddare
  • Lås in enheter när dom ej används och håll alltid under uppsikt övrig tid

Läs mer

  • Om allmän säkerhet kring det mobila kontoret här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.