Identifiera riktad phishing

Säkerhet

Phishing, eller nätfiske på svenska är en form utav social manipulation och försök till att komma åt känsliga uppgifter för användare. Ett exempel är e-post eller hemsidor som ser ut som inloggningssidan på banken där man uppmanas ange sina inloggningsuppgifter.

Riktat nätfiske är som namnet antyder ett riktat försök till bedrägeri mot enskilda individer. Mottagaren får skräddarsydda meddelanden eller telefonsamtal som ser väldigt legitima ut.

Vi ser allt oftare rapporter om detta fenomen och de fortsätter att öka. Anledningen till det är enkelt; det fungerar. Lägger vi till bra skräppostskydd så stoppar vi faktiskt en stor del utav dessa massutskick, men vi kan inte stoppa allt. Det enda som krävs är att en medarbetare klickar en gång på en länk så kan olyckan vara ett faktum.

Är du uppmärksam på vem det verkligen är som skickat det där e-postmeddelandet? Det bästa motmedlet mot detta är att utbilda sina användare till att kunna syna sådana här bluffar.

Fusemail är ett exempel på ett företag som är duktiga inom detta område. De har även satt ihop ett whitepaper om detta. Använd det gärna som mall för interna utbildningar eller ta hjälp av er IT-partner om ni behöver hjälp kring detta.

Läs mer

 

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.