Identifiera riktad phishing

Phishing, eller nätfiske på svenska är en form utav social manipulation och försök till att komma åt känsliga uppgifter för användare. Ett exempel är e-post eller hemsidor som ser ut som inloggningssidan på banken där man uppmanas ange sina inloggningsuppgifter.

Riktat nätfiske är som namnet antyder ett riktat försök till bedrägeri mot enskilda individer. Mottagaren får skräddarsydda meddelanden eller telefonsamtal som ser väldigt legitima ut.

Vi ser allt oftare rapporter om detta fenomen och de fortsätter att öka. Anledningen till det är enkelt; det fungerar. Lägger vi till bra skräppostskydd så stoppar vi faktiskt en stor del utav dessa massutskick, men vi kan inte stoppa allt. Det enda som krävs är att en medarbetare klickar en gång på en länk så kan olyckan vara ett faktum.

Är du uppmärksam på vem det verkligen är som skickat det där e-postmeddelandet? Det bästa motmedlet mot detta är att utbilda sina användare till att kunna syna sådana här bluffar.

Fusemail är ett exempel på ett företag som är duktiga inom detta område. De har även satt ihop ett whitepaper om detta. Använd det gärna som mall för interna utbildningar eller ta hjälp av er IT-partner om ni behöver hjälp kring detta.

Läs mer