Enklare lösenord

Säkerhet

Hur ofta byter du ditt lösenord? Och hur många olika har du? Att använda samma inloggningsuppgifter till flera olika sajter är inte ovanligt, men en stor och onödig säkerhetsrisk.

Hur får man ett säkert lösenord och hur kommer man ihåg det?

Välj en mening från din favoritlåt som du kan utantill. Ta den andra bokstaven i varje ord, sätt in ett specialtecken och året det är nu (ha året uppdelat).

Tex. Låten “Don’t Stop Me Now”, meningen “Don’t stop me now I’m having such a good time”, specialtecken #, År 2018 = 20oteo#mauoi18

 

5 tips för att hålla dina lösenord säkra!

  1. Logga alltid ut från konton på din dator och mobil när du är klar med den.
  2. Använd olika lösenord på dina olika konton. Du kan till exempel ha ett för sociala medier, ett annat för din mejl och ytterligare ett för din internetbank.
  3. Byt dina lösenord ofta. Experter rekommenderar att man byter var tredje månad.
  4. Uppdatera din mobil och dator så ofta som möjligt. Använd en omfattande säkerhetslösning så du håller dina enheter fria från olika internethot som kan försöka stjäla dina uppgifter.
  5. Undvik att skriva in personlig information när du sitter på öppna wifi-nätverk. Hackare kan övervaka det öppna nätverket och komma åt den information som du anger.

 

Tidigare skyddade lösenord bara din dator eller din mobil, men nu skyddar den dig och hela din identitet. Följ våra tips så garanterar vi att du har minimerat risken för att bli hackad!

Läs mer

  • om lösenord här (källa)
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.