Säkerhet

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.

Smartwatch för barn stoppas i EU

Allvarliga säkerhetsbrister hittade i en ny smartwatch för barn. Idén med produkten är “klockren” med möjlighet att kommunicera med barnet och med GPS hålla koll på vart det befinner sig, men säkerhetsbristerna är så allvarliga att vem som helst enkelt kan spåra ditt barn och kommunicera med det. Synd på en i övrigt bra idé men EU tar allvarligt på denna typ av integritetsbrister och agerar!

Även Apple har sårbarheter

I takt med att Apple vuxit har antalet sårbarheter som avslöjas ökat markant. Kanske är inte Apples operativsystem så säkert när en 18-åring hittar sårbarheter som gör att man med enkelhet kan stjäla såväl användarnamn som lösenord ifrån nyckelringen i Mac OS.

Finns det gräns för vad Google vet om dig?

Med sin datainsamling ser Google när en kvinna i hemlighet besöker en abortklinik. De kan med enkelhet se vem som är otrogen med vem. De vet mer om dina barn än du själv gör. Google ser allt. Att de dessutom samarbetar med regeringar är mindre känt, och att allt började 2004 i och med köpet av bolaget som döptes till Google Earth. Vart går gränsen för vad som är okej?

Chrome blockerar annonser

Även Chrome har nu bestämt sig för att ta krafttag mot skadliga annonser. I december släpps version 71 som bl.a. blockerar popup och fejkade meddelanden.

Säkerhetshål i SSD-hårddiskar

Forskare har upptäckt att hårdvarukryptering av SSD-diskar har allvarliga svagheter. Microsofts Bitlocker förvärrar säkerhetsrisken eftersom Bitlocker litar på krypteringen.

som görs värre av att Microsofts krypteringsverktyg Bitlocker litar på dem.

Copyrightlag förändrar Facebook

I mitten på september röstade EU-parlamentet igenom 2 nya förslag som den svenska EU-parlamentarikern Fredrik Federley kommer att förstöra internet så som vi ser det i dag. Vilken påverkan har beslutet på hur du använder internet idag?