Säkerhet i det mobila kontoret

Vi rör oss mot molntjänster. Det traditionella företaget med kontor och lokal server försvinner mer och mer för varje dag som går. Tillgänglighet och priser är en stor faktor men samtidigt finns det så mycket möjligheter som molnet kan tillhandahålla.

Man ser det idag som självklart att titta på mailen och ta fram en powerpointpresentation direkt i sin mobil. Vi sitter på caféts öppna trådlösa nätverk och jobbar direkt mot företagets filer med vår bärbara dator.

Det är inte självklart att dessa enheter är företagets heller. ”Bring your own device” ses mer och mer som en självklarhet. Mobiler anses också lite mer privata än företagets bärbara dator. Här installerar jag Appar och ändrar inställningar lite som jag vill.

  • Vad innebär det här för företagets data?
  • Hur får vi kontroll över vilka enheter som hanterar den på daglig basis?
  • Vad händer om vi glömmer mobilen eller den bärbara datorn på tåget?

Det finns en uppsjö med produkter och tjänster inom detta område, en del är riktigt vassa och några är lite sämre. Nedan ger vi exempel på några produkter som är riktigt bra och samtidigt prisvärda. Med en uppsättning av dessa produkter och rutiner i kombination med rätt produkter kan du enkelt skapa hög säkerhet utan att minska användarnas produktivitet.

MDM-system står för Mobile Device Management och med hjälp utav detta hanterar man alla datorer, surfplattor och smarta mobiler i samma gränssnitt. I denna kan man även inkludera användarens privata enheter och därmed så en helhetskontroll över företagets data och tillgångar. Ett exempel på en sådan produkt är Microsoft InTune. Om man dessutom lägger på F-secure Mobile Protection som ett ytterligare lager av säkerhet får man en fullskalig lösning för sin säkerhet. I F-secure Mobile Protection får ni även med antivirusskydd och en VPN-uppkoppling som ser till att all information i mobilen hålls skyddad så fort mobilen slås igång.

Läs mer