Apples nyheter sparsnåla

Friktionsfritt, Innovation, Mobilitet

Mycket har hänt med Apple sedan Steve Jobs dog. Eller har det egentligen hänt så mycket? Bolaget har länge slagits med svårigheter att innovera och verkligen komma med nya innovativa produkter och tjänster. Lanseringseventen är i sig intressanta, och det är nog många som vid varje event hoppas på att den där nya, innovativa produkten ska dyka upp på eventet. Tyvärr handlar lanseringseventen i större utsträckning om mindre uppdateringar av modellserier, eller möjligen att man levererar en ny modell som i stor utsträckning påminner om föregående modell med några mindre ändringar.

Inför senaste lanseringseventet fanns det förhoppningar om att Apple skulle kunna släppa några riktigt spännande produkter och lösningar. Apple har en tid haft information om AirPower på sin web vilket är en av de produkter många hoppats få se. Tyvärr blev inte denna produkt lanserad på eventet, utan Apple har istället försökt radera allt kring AirPower ur historieböckerna. På Apples webb går det inte längre att läsa något om AirPower. Kanske är detta ett smart marknadsknep där Apple istället lanserar produkten på sitt oktoberevent, men allra mest troligt kommer man inte alls lansera denna produkt. På oktobereventet tror man att de kommer visa upp uppdaterade iPad Pro, MacBook och Mac mini. Om AirPower dyker upp vore det en glad överraskning, men kanske inget du ska satsa för mycket pengar på.

En annan nyhet på senaste eventet va att man kommer sluta sälja förra årets flaggskepp IphoneX samt phone 6S, Iphone 6S plus samt budgetmodellen Iphone SE. Just när det kommer till Iphone SE verkar det inte finnas någon självklar uppföljare trots att modellen varit populär i sitt segment. IphoneX har fått uppföljarna XS, XS Max samt XR.

En annan innovation som Apple försökt lansera är en egen EKG-sensor inbyggd i Apple Waych series 4. Apple gjorde under eventet ett stort nummer av den smarta klockans EKG-sensor har godkänts av den amerikanska myndigheten FDA (motsv. svenska läkemedelsverket). Det som Apple inte berättade va att anledningen till godkännandet är en egen studie som Apple genomfört med Standford university – inte något som FDA genomfört. Enligt Quartz innebär godkännandet inte att klockans EKG-sensor på något sätt kan ersätta en riktig diagnos. Det visar sig dessutom att EKG-sensorn inte ens kommer att vara aktiverad när klockan släpps på marknaden, varför man valt att vänta med att aktivera den är oklart.

Lanseringseventet i september bjöd på en del annat också men inget som stod ut och motsvarade den innovationskraft som en gång fanns. Kanske är det så att Apple länge låg långt före sin tid och att de nu kommit till en mer normal nivå. Produkterna är fortfarande fantastiska på många sätt och bolaget går som tåget. Det ska bli spännande att se vad de kan producera framgent och om de kan återta tronen av innovationsledning i branschen.

Läs mer

  • Om Apples “egna” studie bakom FDA-godkänn EKG-sensor här
  • Om Apples modeller som slutar säljas här
  • Om mattan som bara försvann här

 

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.