7 knep som lyfter företagets säkerhet

IT-Tipset, Säkerhet

Det blir allt vanligare att företag utsätts för riktade attacker som syftar till att skada eller utpressa företaget. Över en tredjedel av små och medelstora företag har drabbats av ransomware enligt Binero som är en av de större aktörerna inom webbhotell. Skadeverkan är enorm! Hela 22 procent av de drabbade företagen tvingades att helt stänga ner sin verksamhet för att minimera skadeverkningarna. E-post är den mest sårbara kanalen.

Hur skyddar du ditt företag?

Nedan har vi sammanställt några enkla tips på hur du snabbt och enkelt kan lyfta säkerheten på ditt företag.

1. Utbilda personalen

Genom att utbilda personalen i hur dessa brott kan drabba er och vad de ska lyssna efter kommer risken minska avsevärt.

2. Förtydliga processen

Fakturaprocessen är ett vanligt attackmål. Skapa en policy för era betalningar, sätt upp attestrutiner, motring vid transaktionsfrågor och säkerställ att inte ens VD kan maila om en betalning som ska utföras på kort varsel.

3. Sätt upp olika behörigheten

Gå igenom vilka personer som behöver tillgång till vad hos er. Genom att ha olika behörighetsnivåer försvårar ni för hackaren att skada er när de väl kommit innanför yttre säkerheten (brandväggar etc)

4. Upprätta en krisplan

Förbered er innan för hur ni ska agera när olyckan väl är framme så kommer ni på ett lugnt och strukturerat sätt kunna hantera en situation. Vill ni va riktigt säkra kan ni öva på hur en attack hanteras.

5. Behandla personuppgifter rätt

Om det inte är betalflöden som hackaren ger sig på så är det ofta personuppgifter de vill åt. Genom att ha en bra hantering av personuppgifter på företaget och visa utåt att ni är duktiga på GDPR så minskar ni risken att just ni drabbas.

6. Kravställ leverantörer

Ställ krav på att era underleverantörer ska ha en lägstanivå för hur de hanterar IT och personuppgifter, och kravställ hur de får bete sig hos er. Även städföretaget kan göra stor skada när de får vara ensamma och städa i era lokaler.. Kanske bör ni även utbilda era nära samarbetspartners.

7. Testa din säkerhet

Låt ett proffs testa att hacka sig in i ert bolag och få koll på vilka brister ni verkligen har. Det kostar en slant, men vad tror du det kostar att vara en av de bolag som faktiskt blir drabbade?

Lycka till!

 

Läs mer

  • Bineros artikel om Ransomware här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.