Smartwatch för barn stoppas i EU

Friktionsfritt, Säkerhet

EU är på krigsstigen och har stor fokus på medborgarnas integritet. För första gången någonsin stoppar EU en konsumentelektronikprodukt att tillåtas att lanseras på den europeiska marknaden. Detta beror på att produkten har allvarliga säkerhetsbrister.

Produkten kommer från den tyska tillverkaren Enox och heter Safe-KID-One. Idén med produkten är klockren för den som vill ha koll på sitt barn. Produkten ser ut som en snygg barnklocka och erbjuder dessutom möjligheten att prata med familjemedlemmar, att skicka SOS-signal samt att du kan ställa in inom vilket område ditt barn får röra sig.

Trots att tanken med produkten är att den ska vara säker, är den just allt annat än säker. Det är också därför EU gått ut till tillverkare och uppmanat dem att dra in produkten. EU-kommissionen slår bland annat ned på att klockans tillhörande mobilapp  använder okrypterad kommunikation med en server som medger tillgång till data utan krav på authentiering. Detta gör att vem som helst relativt enkelt kan spåra upp barn som använder klockan och kommunicera med dem.

Vi får hoppas Enox utvecklare snabbt rättar till detta allvarliga problem och får ut en säker och bra produkt på marknaden.

Läs mer

  • På SecurityBrief här
  • Om produkten här
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.