Skaffa en 100 megapixels mobilkamera

Snart blir det på allvar svårt att skilja på digitalt och verklighet. Qualcomms produktchef Heape avslöjar nu att det redan under 2019 kan bli verklighet med mobilkameror på över 100 megapixlar. Enligt Heape är det flera tillverkare som kommer lansera monsterkameror på 64-100 megapixlar under 2019. Heape säger också att han egentligen föredragit att man utvecklade tekniken mer mot att ha större pixlar snarare än fler pixlar men att det i dagsläget inte alls verkar vara denna väg som marknaden vill gå.

Med den high-megapixelteknik som nu utvecklas blir det nämligen svårt att använda teknik för brusreduktion på bilderna. Med brusreduktionstekniken tar kameran ett antal bilder och kombinerar ihop dessa till en renare bild. Med dessa high-megapixelkameror får man istället använda en teknik där man reducerar antalet pixlar i bilden och därmed gör den skarpare – men mindre.

Det finns dock tillverkare som håller kvar i de mindre högupplösta bilderna och skapar skarpa bilder genom att kombinera flera av dem. exempel på dessa är Samsung S10, Googles Pixel 3 och Apple iPhone XS.

Läs mer

  • Om Qualcomms uttalande här eller här
  • Fler artiklar med Teknikfokus här