Helt säker mobil, för 100 000 SEK

Friktionsfritt

Vill du ha en mobiltelefon som krypterar allt och kan självförstöra sin data om någon försöker bryta upp dem? Här är mobilerna för dig som är lika paranoid som tät.

Det finns en uppsjö av helt nischade mobiler som görs till militärer, politiker och företagsledare som kräver att säkerheten sätts överst på agendan.


Solarin

Denna mobiltelefon är delvis utvecklad av ett gäng Sony Ericsson-veteraner och är kanske världens dyraste mobil.
Mobilen finns i utgåvor med både svarta diamanter och 18 karats guld. De är skräddarsydda för viktiga affärspersoner och ska dessutom vara helt omöjligt att hacka.
Det finns två lägen Solarin kan användas på. Mobilen startas som en vanlig smartphone med lite extra säkerhetsdetaljer. Men det finns en fysiskt knapp, genom den går mobilen in i krypterat läge. Det betyder att alla appar ute och mobilen kan bara användas för krypterad text- eller röstkommunikation.

Mobilen släpptes 2016 och har en prislapp på mellan 110 000 kr och 140 000 kr exl. moms.


Katim Phone

Bakom denna mobiltelefon står säkerhetsfirman Darkmatter med bas i Förenta Arabemiraten. De utvecklade ett eget operativsystem till mobilen som ständigt analyserar den i jakt på skadlig kod.
Varje mobiltelefon levereras med ett minneskort som innehåller en unik krypteringsnyckel. Utan denna nyckel går det inte att starta eller låsa upp mobilen. Mobilen har även en så kallas “kill switch” som stänger strömtillförseln till mobilens kamera och mikrofon. Då blir det svårt att tjuvlyssna!

Mobilen släpps i slutet av 2018 och priset är för närvarande okänt.


Boeing Black

Denna mobil är framförallt för militärer och politiker eftersom den raderar sig själv om någon försöker fiffla med hårdvaran. Enligt ryktesväg använde Barack Obama en modifierad version av mobilen under sin tid som president, även nuvarande presidenten Donald Trump lär ha en i skrivbordslådan.
I övrigt finns det inte så mycket information om mobilen, och du får nog inte veta så mycket mer eller få tag på en Boeing Black om du inte har ett toppjobb inom en amerikansk myndighet.

Mobilen finns tillgänglig men den är svår att få tag på, och den kostar antagligen tiotusentals kronor.

Läs mer

  • om mobiltelefonerna här (källa)
Säkra turisterna på Nya Zeeland

Säkra turisterna på Nya Zeeland

Så här inför sommaren kan det va intressant att spana på vad som händer i utveckling kring säkerhet i andra länder. Ska du åka till Nya Zeeland ska du passa dig för vad du har med dig för hemligheter i dina digitala enheter som du har med dig. En ny lag som antogs 2018 kan gränskontrollanterna kräva din pinkod för att visitera dina digitala enheter. Vägrar du kan du få en böter på upp till 5000$

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Huawei slår tillbaks – har eget operativsystem

Trump trodde att han slog ett stenhård slag mot Huawei när han stänger ut företaget från att delta i konstruktionen av amerikanska 5G-nät. Google gick snabbt ut med informationen om att de kommer att kasta ut Huawei ifrån Android-gemenskapen och begagnade Huawei-telefoner strömmade ut på Blocket. VD:n för Huawei har dock redan en plan för detta – ett eget operativsystem som de utvecklat sedan 2012…

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Äntligen kan du säga Hej då till lösenord

Nu har Microsoft på allvar tagit tag i problemet med hackade datorer. Med Windows Hello kan du säga hej då till lösenord. Du använder istället biometrisk data för att logga in på din dator, office 365 mm. Systemet är dessutom superenkelt att sätta upp och fungerar såväl på privata datorer som i företagsdatorer.